Casa Fuster

Hotel Casa Fuster

Història

L’Hotel Casa Fuster, construït el 1908 i totalment restaurat l’any 2004, va néixer de la rehabilitació de l’emblemàtic edifici modernista conegut com “Casa Fuster“, obra del famós arquitecte català Lluís Domènech i Montaner. Podem definir-lo per tant com l’hotel de disseny per antonomàsia.

La casa va ser un regal del senyor Fuster a la seva dona, amb la intenció afegida d’embellir la ciutat de Barcelona. Va ser l’obra pòstuma de l’arquitecte a la capital catalana i en el seu moment es va considerar la casa més cara de la ciutat a causa dels materials fets servir, entre ells marbres d’alta qualitat.

La cadena Hotels Center va adquirir l’edifici el 2000 i el va rehabilitar respectant al màxim l’originalitat de l’edifici i, alhora, potenciant la singularitat i espectacularitat de tan fantàstica peça arquitectònica. L’hotel va obrir les portes el 2004.

La Casa Fuster no tan sols culmina l’obra de Domènech i Montaner, sinó que és l’edifici que, amb la màxima dignitat, corona i tanca al barri de l’Eixample, i és així mateix representatiu del període més pròsper i de major esplendor de la Barcelona del passat segle.

Casa Fuster

Orígens

El Sr Mariano Fuster i Fuster, cavaller de l’alta societat mallorquina, va conèixer a Barcelona a la Srta. Consol Fabra i Puig, filla del Marquès d’Alella.

El Sr Fuster va voler regalar una casa a la seva esposa i va decidir comprar l’edifici situat al Passeig de Gràcia núm 132. El 1905 van obtenir els permisos necessaris per enderrocar-lo i construir una casa espectacular a la vista de Consol Fabra i Puig i la ciutat Comtal.

Es va encarregar de l’ambiciós projecte l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, qui va dissenyar i construir la casa sota la supervisió de Consol Fabra i Puig. Mariano Fuster va posar la casa a nom de la seva dona i li va dedicar una rosassa, que es troba a la façana del carrer Jesús amb les inicials CF.

El Sr Domenèch i Montaner, arquitecte modernista de renom internacional i autor entre altres obres del famós “Palau de la Música Catalana”, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, va construir la Casa Fuster amb tres façanes de gran impacte, sobretot pels seus detalls i expressivitat.

Casa Fuster

Les obres van començar el 1908 i el 1911 la família Fuster i Fabra va entrar a viure a la seva planta noble. El 1911 la “Casa Fuster” va ser considerada la casa més cara de la ciutat pel material utilitzat en la seva construcció, entre ell marbre d’alta qualitat. La façana de la casa va ser la primera feta amb marbre blanc a la ciutat Comtal.

A causa a la despesa tan elevada de la construcció de la casa, la Família Fuster-Fabra va deixar de viure-hi a principis dels anys 20.

A partir de llavors la zona del Cafè Vienès va tenir diverses funcions: negocis petits com un barber i un colmado. El que és avui la Sala Domenèch i Montaner era a mitjans dels 50 una sala de ball amb el nom de “El Danubi Blau”.

El 1962 l’empresa ENHER (companyia elèctrica) va comprar la casa amb la intenció d’enderrocar-la i edificar un gratacel. La societat barcelonina es va posar totalment en contra i, gràcies a nombroses protestes i articles a la premsa, es va poder evitar aquesta catàstrofe. Van aconseguir que ENHER, no solament no enderroqués la casa sinó que es va comprometre a fer una restauració l’edifici, que es va escometre entre 1962 i 1974, i l’última el 1995 (totes de manera bàsica).

El 1999 La Casa Fuster es va posar a la venda i l’any 2000 la va comprar Hotels Center transformant-la en l’actual Hotel Casa Fuster.